close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Hlavák

20. srpna 2018 v 12:02 | honza |  Pojeď se mnou
"Hlavák " 6.8. 2018
ve 22.00 , před Fantovou kavárnu je shluk lidí se zavazadly na kolečkách , jsou to klienti CK GEOPS , kteří si pro prázdninové povyražení vybrali zájezd hnedle do tří francouzských regionů - do Franche Comté , Burgundska a Champagne . Prcháme z letních veder , ještě pořád je ke třicítce . Bus s Poldou a Vildou je ale příjemně klimatizovaný , míříme si to na západ a tou třetí zastávkou je už francouzská pumpa Porte d´ Alsace . Je sedm ráno a šestadvacet stupňů ! Belfort je město s neuvěřitelnou pevností , tu postavil vizionář Vauban tak , že se o dvě stě let později ubránila drtivé přesile Prušáků . Koukáme na město z ochozu na hradě , pod námi cení zuby na východ Bartholdiho obrovitý lev z červeného pískovce . To kaple Notre Dame du Haute od pana Le Corbussiera v Ronchamp je z betonu , je to důkaz , že tenhle materiál nemusí sloužit jenom pro stavby přehrad či Temelínů . A potom nás čeká cesta jurským vnitrozemím přes nekonečné pastviny a řadu vesnic s masivními , jakoby rozkročenými statky . Zastavujeme v jedné z nich , jmenuje se Grandfontaine a pyšní se udírnu ze sedmnáctého století . Budova ukrývá i malé muzeum , vzpomínku na dávné doby a butik s uzenářskými dobrotami , nakupujeme jako diví . V Besançonu je už vedro k padnutí , do srmého kopce k citadele se nikomu nechce , couráme po rušném městě od katedrály svatého Jana k radnici , toho času v lešení . Bydlíme na okraji v hotelu Première classe .
Pstruh po arboisku
Vykuchané pstruhy osol , do břicha jim vlož bobule bílého vína , zabal je do vinných listů a přes ně ještě do plátků anglické slaniny , narovnej do pekáče , podlij bílým vínem a upeč v troubě dozlatova .
Ráno , jak jinak , vedro , po snídani ještě jednou projíždíme město a na čas opouštíme civilizaci . Jedeme údolím řeky Loue a zastavujeme ve městečku Ornans , rodišti malíře Courbeta , z mostu koukáme na domy na pilířích a na krasavce pstruhy . Potom serpentýnami s jedním fotografickým zastavením překonáváme skalnaté pohoří Jura
a sjíždíme k prameni naší krásné řeky . Ale žádný pramínek nás nečeká , voda se valí z jeskyně a mizí v zalesněném kaňonu . Dalším zastavením je futuristické město Arc et Senans . Pan Nicolas Ledoux tu na příkaz krále Ludvíka XV. rozestavěl město , které se díky soli nad zlato mělo stát soběstačným , leč nestalo . V budovách jsou dnes výstavy a obrazárna . Poslední dnešní štací je Dijon . Pospícháme do vévodského paláce podívat se na poklady , které nashromáždili burgundští vévodové za sto let , kdy bylo Burgundsko nejmocnější zemí Evropy . Čas vybyl i na baziliku Notre Dame a pohlazení magické sovičky , i na další budovy a náměstí tohoto velezajímavého města . Bydlíme v jeho jižní části opět v Premiérce .
Ďábelské kuře
Kuřeti vyřízení páteř a obě půlky naklepej paličkou do plocha . Osol a potři pálivou paprikou . Pomašluj rozpuštěnými máslem a ještě vlhké pečlivě obal ve strouhance . Dej péct pod gril nebo usmaž ve vrstvě oleje
Jedeme na jih po nejvěhlasnější silnici na světě . Jmenuje se Route des Grand Crus a vede vesnicemi a městečky , co název , to pojem mezi vinaři . Po pravé ruce máme Côtes d´ Or , svahy porostlé vinohrady , tu a tam mezi nimi zámeček , sklípky vypadají spíš jako stodoly či garáže . Zastavujeme v Beaune , nutně si musíme prohlédnout nádherný hospic Hôtel Dieu , postavený jako pokání za hříšným život kancléře Nicolase Rollina . Jeho zbožná leč nevzhledná žena ho k tomuto bohulibému počinu donutila , my dnes můžeme obdivovat ukázku středověkého lékařství v budově s nádhernou střechou z polévaných tašek . Ve městě , které bylo jakýmsi oddechovým místem burgundských vévodů , mají i muzeum vína s neuvěřitelnými prastarými lisy na hrozny , baziliku Notre Dame , jinak to tu je samá vinotéka a vinárna , v jedné z nich " se chytáme " a v počtu třiceti ochutnáváme místní pinot noir a chardonnay . Leje jako z konve , pod stěrači se přesouváme do Tournus a jdeme si prohlédnout románskou baziliku svatého Phliberta . Když vystoupáme po točitých schodech , zíráme z výšky do rozlehlého interieru a můžeme si osahat strukturu mohutných sloupisek i trámoví . V okolí jsou i ateliéry s rukodělnými výtvory . Když přijíždíme do ospalé vísky Brancion je už po dešti , opět se nám vyjasnilo a my můžeme obdivovat místní hrad , románský kostelík svatého Petra a úžasné výhledy do bohem požehnané krajiny Burgundska . V nedalekém Cluny se stáváme svědky nepochopitelné destrukce největšího duchovního centra středověké Evropy . Obrovité opatství bylo za té jejich Revoluce popleněno , chodíme v rozsáhlých rozvalinách a tak trochu nechápeme , co ten bohabojný lid vedlo k tomu šílenému ničení . Poslední dnešní zastávkou je nádherný přírodní úkaz Roche de Solutré . Obrovité skalisko trčí z nekonečného moře vinohradů oblasti Beaujolais , pravěcí lidé na něj dokázali zahnat migrující stáda koní a bizonů a zajistit si tak obživu na krutou zimu . Bydlíme ve městě Chalon sur Saone v moderním hotelu Premiére classe .
Burgundské hovězí
Kilo a půl loupané plece osol , opepři a opeč na oleji ze všech stran . Maso vyjmi a ve výpeku osmaž celý sáček oloupaných šalotek vcelku do hněda . Přidej bobkový list , kuličky nového koření , snítku tymiánu , jeden malý rajský protlak , sedmičku červeného vína a dvě bujónové kostky , provař , vrať maso a pomaličku dus pod poklicí čtyři hodiny . Maso vyjmi a nech odpočinout , ze šťávy vyndej všechno koření a zahusti třemi nakrájenými čokoládou polévanými a švestkovými povidly slepenými perníky. Nech je rozvařit a rozmixuj vše do hladká tyčovým mixérem . Maso naporcuj a dej prohřát . Podávej s knedlíkem 4,3,2,1 .
Po včerejších šplejchancích je krásně slunečno , trochu se ochladilo a vzdoušek je krásně průhledný , moc se nám to hodí , jedeme totiž kouzelnou krajinou , terén se trochu zvedl a kde nejsou vinohrady , tam se pasou stáda bílých kraviček . Vesnice a městečka jsou kamenná s červenými střechami . Naším prvním zastavením je Autun . Prolézáme si to co zbylo z římského divadla , jsou tu připraveny i kulisy pro dnešní večerní historickou šou , přejíždíme do centra na hlavní náměstí , dnes je pátek , tedy trh , barevný , hlučný a voňavý , sem se ještě vrátíme , musíme ale napřed vystoupat na kopec ke katedrále svatého Lazara . Zvenčí super , ale vnitřek je celý v lešení , moc k vidění nám tu nenechali . Po doplnění zásob sedáme do busu , ještě si vyfotíme starou římskou bránu Arroux a už míříme do pohoří Morvan . Před dávnými lety tu žili Keltové v opidu Bibracte pod posvátnou horou Beuvray , na ní se konaly sněmy , prosili se bozi o přízeň , obchodovalo se tu a hora sloužila i jako útočiště před nepřátelskými Římany . Dnes je to velký archeologických areál a moderní muzeum keltství . Musíme ale dál , je před námi dlouhý přejezd pohoří , jedeme totiž do Vezelay . Kravky nahradily vinice , jsme opět v té správné atmosféře , nad nimi se hrdě tyčí jedno z poutních míst - bazilika Máří Magdalény . Její , po desetiletí zkoumané ostatky , byly konečně prohlášeny za pravé a nad nimi vyrostla nádherná románsko gotická stavba . Jediná ulička je velerušná , trochu si v ní ještě pošmejdíme , ale rychle dolů na rozloučení s burgundským vínečkem . Po dvou hodinách jízdy jsme u našeho čtvrtého hotelu PC , rychle se ubytováváme a spěcháme na společnou večeři do sousedního hotelu .
Krůta na zrzavo
Zadní stehna osol a opepři , potři poctivě dijonskou hořčicí a vlož je do kastrólu . Přidej celou , rozebranou palici česneku i se slupkami , jedno větší jablko nakrájené na čtvrtky a vše zalij do poloviny šlehačkou . Přikryj poklicí , vlož do rozpálené trouby a po deseti minutách zmírni na 170 a peč hodinu a půl . Maso naporcuj a omáčku přepasíruj přes cedník . Podávej třeba s těstovinou .
Ráníčko je jako vymalované , můžeme si trochu pospat , vyrážíme až v půl desáté . Troyes je město se středověkým šmrncem , gotické kostely pěkně v řadě - Nicais, Petr a Pavel , Urban , Jan , Pantaleon , všude kouzelně šišaté hrázděné domy , potom skvostná Máří Magdaléna s vitrážemi a zachovalou chórovou přepážkou jubé , ale dosti historie , dnes je trhová sobota a místní tržnice je fakt zážitek ! Ale musíme dál . Protože jsme v krajině hrázděného všeho , jedeme omrknout jeden pohádkový hrázděný kostelík v Longsols . A už honem na dálnici , čekají nás v Epernay v šampaňských sklepích rodiny De Castellet . Půvabná Emily nás tím podzemním světem provází a popisuje nám celou tu proceduru , jejímž výsledkem je ten všemi žádaný mok . Dostáváme též skleničku a asi bychom v něm našli veliké zalíbení . Nedaleko odtud je Remeš , na našem francouzském okruhu místo posledního zastavení . Parkujeme za katedrálou Notre Dame , jdeme pochopitelně dovnitř a potom už máme volno na pěší zóně , nakupujeme dárky domů , je čas i na posezení u kafíčka či zmrzliny , nasedáme do busu a míříme domů na východ . A až vás přestanou bolet nožky a zatoužíte znovu po cestování , nezapomeňte se připomenout , bylo mi s vámi dobře . Ahoj váš Honza




 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama