close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Leden 2018

Dezertíky

29. ledna 2018 v 15:32 Dezerty
Dezertíky
Tarte aux merenques
Jedno velké balení sušenek Lotus rozdrť na drobečky a smíchej s osminkou rozpuštěného másla. Vypracuj těsto a vyplň jím formičky. Vyšlehej citrónovou šťávu, vanilkový pudink, máslo, cukr a dva žloutky a vše naplň do formiček. Ozdob pusinkami ze sněhu z bílků a dej zapéct na dvacet minut do trouby na 180 stupňů.
Pomerančový dort
Rozmixuj jeden velký , oloupaný pomeranč, jeden hrnek vody, jeden hrnek hladké mouky, jeden hrnek cukru, jeden hrnek rozinek a jeden prášek do pečiva. Nalij do vymaštěné formy a dej upéct.
Broskvové "chutney"
Na oleji nech zezlátnout jednu na drobno nakrájenou cibuli, zasyp lžící hnědého cukru, přidej špetku chilli a lžíci octa a nech pět minut povařit. Potom přidej tři na kostičky nakrájené , oloupané broskve a nech vystydnout. Podávej k minutkám.
Biscuit de pommes
Vymíchej čtyři žloutky s 200 g cukru, přidej 200 g ořechů, 200 g bílého jogurtu a 200 g nastrouhaných jablek, doplň hrnkem hladké mouky, jednou lžící citrónové šťávy, jednou lžící oleje a lžičkou jedlé sody a opatrně vmíchej sníh z bílků. Nalij do vymaštěného pekáče peč na 160 stupňů cca půl hodiny.
Créme brulée
Do čtvrt litru smetany dej 30 g krupicového cukru a obsah lusku vanilky, svař a nech vychladnout. Do vlažné hmoty zašlehej dva žloutky a panáka koňaku a vlij do zapékacích misek. Misky vlož do pekáče s vodou tak, aby voda sahala do poloviny misek a zapeč v troubě vyhřáté na 160 stupňů cca jednu hodinu. Nech zchladnout a dej do lednice. Před podáváním posyp povrch hnědým cukrem a letlampičkou nech zkaramelizovat.
Pařížské košíčky
200 g hladké mouky, 200 g změklého másla, 100 g moučkového cukru, jednoho vejce, citrónovou kůru i šťávu a 50 g mletých mandlí smíchej a vypracuj pevné těsto. Dej odpočinout na půl hodiny do lednice.
250 g smetany svař, přidej 100g hnědého cukru, lžíci kakaa a odstav. Do horké smetany dej rozpustit 100 g hořké čokolády a 100 g másla a vymíchej dohladka. Krém nech ztuhnout v ledničce.

Odleželé těsto rozválej a vykrájej kolečka o průměru košíčků a vylož je jimi. Rozlož na plech, popíchej dna a peč v troubě na 200 stupňů 20 minut. Po mírném vychladnutí vyklop z košíčků a nech zcela vychladnout. Vystydlý krém nech při pokojové teplotě povolit, pořádně znovu vymíchej a pomocí cukrářského sáčku nastříkej do košíčků. Ozdob dle fantazie, nech znovu vychladit a podávej.

Vychytávky

29. ledna 2018 v 15:31 Hlavní jídla
Francouzské kuře na paprice
Na másle osmaž cibuli. Na plechu opeč 4 kapie na trošce obyčejného oleje. Přidej k cibuli, popraš sladkou paprikou, prosmaž a zalij kuřecím vývarem. Provař, rozmixuj a přidej šlehačku. Krůtí steaky osol, opepři a osmaž zprudka po obou stranách dozlatova. Do talíře dej široké nudle, na ně kuřecí maso, zalij omáčkou.
Pikardské závitky
Půl kila mletého vepřového zamíchej do opečené slaniny s cibulí, osol a opepři a zabal do kapustových listů / tuhé středy listů seřízni / . Vyskládej do vymazaného pekáče na střídačku s uvařenými neoloupanými bramborami, které lehce pěstí rozmáčkni. Podlij sklenicí bílého vína a upeč v troubě.
Králík na hořčici
Králíka naporcuj, osol a opeč na oleji. Maso dej stranou a do výpeku vlož snítku šalvěje a tymiánu a nech rozvonět. Přidej stroužek česneku, lžíci dijonské hořčice, lžičku octa /nebo sklenku bílého vína / , vrať maso, přidej na větší kusy nakrájenou karotku a celé hlavičky žampiónů. Peč nepřikryté cca jednu hodinu.
Soufflé
Do horkého bešamelu / máslová jíška rozředěná mlékem / přidej dijonskou hořčici, sůl, pepř , žloutek a nastrouhaný sýr a opatrně vmíchej sníh z bílku. Koláč z křehkého těsta předpeč, pokryj bešamelem, posyp sýrem a dej zapéct.
Plněné lilky
Lilky rozpul a vydlabej. V míse smíchej vnitřky lilků, šunku, mozarelu, parmazán, rajčata a vejce, osol a dochuť hrstí zelené petrželky. Lilky naplň a upeč v troubě.
Normandský koláč
Začni tím, že si dáš vybalený camembert do mražáku. Než ztuhne, vyrob si křehké těsto z osminky másla a čtvrt kila hladké mouky , soli a půl skleničky studené vody a nech v lednici odpočinout. Potom rozválej dvě placky , jednu větší , tu menší dej na pečící papír na plech. Camembert propíchej ostrým nožem a do zářezů nastrkej tenké plátky česneku. V pánvi opeč panzettu dokřupava a dej stranou. V tuku opeč nakrájenou cibuli, lžičku cukru a lístky tymiánu až vše zkaramelizuje. Zvyš plamen, přilij dvě deci bílého vína a nech zcela odpařit. Do středu těsta polož sýr a na něj navrstvi zkaramelizovanou cibuli.Třícentimetrový okraj těsta potři vajíčkem, druhý plát přetáhni , okraje spoj a přetáhni do středu, pomačkej vidličkou, povrch ozdob jemnými zářezy od středu do stran, potři rozšlehaným vejcem a dej zapéct na 40 minut do trouby na 180 stupňů.

receptíky

14. ledna 2018 v 10:47 | honza |  Hlavní jídla
Francouzské kuře na paprice
Na másle osmaž cibuli. Na plechu opeč 4 kapie na trošce obyčejného oleje. Přidej k cibuli, popraš sladkou paprikou, prosmaž a zalij kuřecím vývarem. Provař, rozmixuj a přidej šlehačku. Krůtí steaky osol, opepři a osmaž zprudka po obou stranách dozlatova. Do talíře dej široké nudle, na ně kuřecí maso, zalij omáčkou.
Pikardské závitky
Půl kila mletého vepřového zamíchej do opečené slaniny s cibulí, osol a opepři a zabal do kapustových listů / tuhé středy listů seřízni / . Vyskládej do vymazaného pekáče na střídačku s uvařenými neoloupanými bramborami, které lehce pěstí rozmáčkni. Podlij sklenicí bílého vína a upeč v troubě.
Králík na hořčici
Králíka naporcuj, osol a opeč na oleji. Maso dej stranou a do výpeku vlož snítku šalvěje a tymiánu a nech rozvonět. Přidej stroužek česneku, lžíci dijonské hořčice, lžičku octa /nebo sklenku bílého vína / , vrať maso, přidej na větší kusy nakrájenou karotku a celé hlavičky žampiónů. Peč nepřikryté cca jednu hodinu.
Soufflé
Do horkého bešamelu / máslová jíška rozředěná mlékem / přidej dijonskou hořčici, sůl, pepř , žloutek a nastrouhaný sýr a opatrně vmíchej sníh z bílku. Koláč z křehkého těsta předpeč, pokryj bešamelem, posyp sýrem a dej zapéct.
Plněné lilky

Lilky rozpul a vydlabej. V míse smíchej vnitřky lilků, šunku, mozarelu, parmazán, rajčata a vejce, osol a dochuť hrstí zelené petrželky. Lilky naplň a upeč v troubě.