close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Listopad 2013

slaďounká krůtička

7. listopadu 2013 v 13:49 | HONZA F. |  Hlavní jídla

Slaďounká krůtička

Krůtí špalíček vykosti , svaly nařízni a rozprostři do plátu, osol, opepři a naklepej. Polož kůží dolů a potři dijonskou hořčicí, poklaď plátky šunky a ještě jednou potři, tentokrát švestkovými povidly. Zaviň do rolády a svaž nití. Opeč na oleji ze všech stran, vyndej z pekáče a do výpeku dej zhnědnout celé šalotky a nahrubo nakrájenou kořenovou zeleninu. Vrať maso, podlej sedmičkou červenédo vína, přidej dvě kostky bujónu, špetku tymiánu a polévkovou lžíci nutely /!/. Dej do rozpálené trouby , ztlum na 160 a peč hodinu a něco až kůže krásně zezlátne. Maso vyndej, zbav nitě a nakrájej na porce. Omáčku zahusti hotovou tmavou jíškou a rozmixuj tyčovým mixérem. Podávej s kurkumovou rýží.

Zapečená masovo zeleninová směs

Uvař růžičkovou kapustu, květák a brokolici v osolené vodě, ale nerozvař ! V kastrolku rozpusť máslo, přisyp mouku a udělej světlou jíšku. Postupně přilévej studené mléko a míchej až dostaneš kompaktní bešamel. Ochuť solí, bílým pepřem a muškátem, přidej pořádnou hrst strouhaného sýra a do vychladlé smesi ještě zamíchej celé vejce. Do máslem vymazané zapékací misky dej zeleninu a nakrájené zbytky z pečeného kuřete nebo vařeného hovězího, zalij bešamelem a dej péct do rozehřáté trouby. Až se na povrchu objeví nahnědlá kůrka, je hotovo. Podávej s bramborem a rajčatovým salátem.